A gyomorsav szükséges az ételek emésztéséhez.
Ha azonban túl sok gyomorsav termelődik, az fájdalmas vagy kellemetlen tünetekhez vezethet, ezek pl. puffadás, teltségérzet, gyomortáji égő érzés, égő érzés a torokban, mellkasi fájdalom vagy szívfájdalom.
A legtöbb ember időről időre szenved ezektől a tünetektől, miután bizonyos élelmiszereket elfogyasztott, vagy túl gyorsan evett, anélkül, hogy alaposan megrágta volna az ételt, esetleg evés után gyorsan lefeküdt.
Az elhízottság, a terhesség vagy különböző betegségek szintén vezethetnek megemelkedett mennyiségű gyomorsavhoz. Mit tehetünk gyomorsav ellen otthon ?
1. módszer: Táplálkozási szabályok gyomorsav ellen
- Reggel rögtön ébredés után igyunk egy teli pohár vizet, hogy semlegesítsük a gyomorsavat. Naponta igyunk meg 8 pohár vizet.
- Együnk egy nap 5-6 alkalommal, de keveset, hogy a sav a gyomrunkban folyamatosan ételt emésszen, anélkül, hogy több termelődne belőle. Ha csökkentjük az egyes étkezések adagját, akkor a gyomrunk is kevesebb savat fog termelni.
- A gyümölcsök – a citrusféléken kívül – segítenek csökkenteni a gyomorsavat. Próbálkozzunk almával, banánnal, uborkával és görögdinnyével gyomorsav ellen.
- Együnk joghurtot a pillanatnyi javulásért. Együk rendszeresen, hogy gyomrunk a jövőben is kevesebb gyomorsavat termeljen.
- Döntsünk az egészséges, természetes élelmiszerek mellett, amelyek a gyomrot nem serkentik savtermelésre. Ezeknek az ételeknek további előnye, hogy segítenek tartani az egészséges testsúlyt. Gyomorsav ellen együnk több friss zöldséget, szárazbabot, teljes kiőrlésű gabonaterméket, sovány szárnyast, halat.
- Kerüljük a következő ételeket és italokat, amelyek a gyomor túlsavasodását fokozzák: alkohol, koffeintartalmú italok (pl. kávé, tea vagy kóla), csokoládé, finomított cukor és szénhidrátok, citrusfélék, paradicsom, zsíros ételek.
2. módszer: Házi praktikák gyomorsav ellen
- Keverjünk el egy teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízben. Amikor feloldódott, igyuk meg a gyomorsav semlegesítésére. Ízesíthetjük mézzel vagy citrommal, ha szeretnénk.
- Keverjünk össze két teáskanál almaecetet két teáskanál mézzel, és igyuk meg étkezések előtt. Az almaecetet önmagában is ihatjuk, vagy összekeverhetjük valami mással, amit éppen eszünk vagy iszunk.
- Alkalmazzunk gyömbért gyomorsav ellen. Vegyünk bioboltban egy egész gyömbérgumót. Vágjunk le belőle egy darabot, és szívjuk ki a levét, mely semlegesíti a gyomorsavat. Használhatunk őrölt gyömbért is: keverjük el joghurttal vagy gyümölcssalátával, vagy hagyjuk állni forró vízben, így teát kapunk.
- Rágjunk rágógumit vagy szopogassunk egy savanyú cukorkát a nyáltermelés serkentésére. A nyál bázikus, tehát semlegesíti a gyomorsavat.
- Gyomorsav ellen igyunk borsmentából vagy édesgyökérből készült teát. Mindkettő arról ismert, hogy semlegesíti a savat.
- Igyunk naponta egy pohár káposztalevet vagy kókuszvizet, hogy a gyomorsavat egyensúlyban tartsuk.
- Aludjunk a bal oldalunkon, vagy állítsuk az ágyvéget valamivel magasabbra, ha a túlsavasodott gyomrunk akadályoz bennünket az alvásban.
További tippek gyomorsav ellen:
- Kerüljük a szoros ruházatot, különösen a nadrágokat és öveket, amelyek az emésztést akadályozzák és a gyomorsavat a nyelőcsőbe nyomják.
- Jóllehet az erősen fűszeres ételek gyomorsavproblémák esetén normál esetben nem ajánlottak, egyes vélemények szerint a pepperoni alkalmas a gyomorsav semlegesítésére.
- Hagyjuk abba a dohányzást. A nikotin irritálja a gyomornyálkahártyát és a gyomor és nyelőcső közötti nyílást. Ezért a túl sok gyomorsavval rendelkező dohányosok erősebben szenvednek a tünetektől.
- A tartós stressz rosszabbítja az egészségügyi problémákat, beleértve a gyomorfekélyt, gyomorégést és más tüneteket, amelyek a gyomorsavval összefüggenek. Keressük meg a módját a stressz csökkentésének, hogy gyomrunk egészséges maradjon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: